情有独尊

[2015-03-30]姜大偉開工心翳 漏夜送院

来自on.cc
姜大偉開工心翳 漏夜送院

「再鋒利嘅刀,都有生銹嘅一日,何況係人呢?」現年67歲的資深演員姜大偉,前晚拍攝無綫劇集期間突然感到心臟不適,台前幕後即時停工,同場有份拍攝的女婿曹永廉,鑑於外父數年前曾接受「通波仔」手術,遂不敢怠慢,即時陪外父到醫院檢查。姜大偉檢查後無大礙,留院一晚昨已出院,但基於安全起見,今將晤家庭醫生作詳細檢查。

現年67歲的姜大偉(John哥)闊別無綫三年,近日再次參與無綫新劇拍攝,與黎耀祥、陳國邦、胡定欣、唐詩詠、林夏薇及女婿曹永廉等結劇緣,在《公公出宮》飾演老爺,除劇中角色非常重要外,無綫亦相當重視拍過《再見亦是老婆》、《巴不得爸爸》、《女拳》等經典劇的John哥,《公》劇開鏡記者會更隆重其事,率先介紹他出場,以示尊重。

「工作量唔辛苦」
John哥、曹永廉、林夏薇等前晚在無綫拍攝廠景群戲,約於晚上11時左右,John哥突然感到翳悶唔舒服,工作人員即時停止拍攝,並讓他稍作休息,現場各人均十分擔心。曹永廉鑑於外父數年前曾接受俗稱「通波仔」的冠狀動脈介入手術,擔心John哥身體,遂不敢怠慢,即時陪外父到將軍澳醫院檢查。姜大偉留院一晚,接受抽血檢驗後並無大礙,昨早已出院。

昨傍晚時分John哥接受本報電話訪問,透露身體情況說:「都冇乜嘢特別,check咗個心,報告話冇乜事,聽日(即今日)會再睇埋家庭醫生,我始終做過『通波仔』,就算依家身體感覺冇乜嘢,都想穩陣啲。(拍劇捱夜辛苦?)都唔算,一日一組通告,都係十個鐘啫,我仲唔係日日係咁添,只係間唔中,好多時係返嚟拍兩三場就走,工作量唔算辛苦。

林夏薇鬆口氣
曹永廉昨亦在電話中憶述事發經過說:「我當時喺現場見到外父話個心翳住翳住,我咪即刻陪佢去醫院檢查,驗咗身、check咗血,話佢身體冇大礙。」

劇中飾演John哥女兒的林夏薇亦放下心頭大石,她說:「尋晚(即前晚)拍拍吓,John哥突然話個心唔舒服,大家都好緊張,即刻停晒唔拍住,等佢抖一陣睇吓會唔會好啲,後尾阿廉送咗佢入院檢查,因為我今日(即昨日)開外景,我都係打畀阿廉問番John哥情況,知道佢休息緊,就唔騷擾佢住。」

暫停拍攝戲份
監製羅永賢則謂會調動通告讓John哥休養身體:「我哋已經暫時調咗通告,停咗John哥嘅戲份,等佢睇埋家庭醫生先,安安心心後日至返嚟開工。(佢工作量過大?)佢個角色好重要,大部分嘅群戲都有佢份,我哋九成九嘅外景喺內地拍,香港外景基本上唔多,呢排都係拍廠景,一日一組,但老人家身體唔舒服應該正視。」
视频(求搬运工) :www.youtube.com/watch?v=MhTrywTB4os
担心了一上午了……唉……阿尊保重身体啊
其他没啥说的,我是比较自私的人,只要姜脑丝身体好好的,拍不拍戏真的不重要
他的心臟毛病令人無法安心,身體重要,保重!
搬运工来了

http://www.tudou.com/programs/view/qS8wSC82gDc/

我只希望John Gor健健康康的

一定没事的,没事的
要好好的阿
来自头条日报:
心臟不適急入院 67歲姜大偉報平安繼續開工
2015年3月31日

現年67歲的姜大偉,日前在拍攝新劇時突然感到心臟不適,要由女婿曹永廉送院。姜大偉昨日接受記者電話訪問時表示,經檢查後身體已冇大礙,並會如常開工。
  姜大偉數年前曾接受兩次「通波仔」手術,為了保持身體健康,他更每日做運動Keep fit。不過日前正拍攝新劇《公公出宮》期間,姜大偉突然感到心臟不適,要由女婿曹永廉送醫檢查。雖然經心電圖及抽血等檢驗未有發現問題,但為安全起見,他昨日再找家庭醫生做檢查。姜大偉在接受電話訪問時表示:「檢查證實身體冇事。(有冇『心翳』?)冇,可能個胃有少少發炎。多謝關心!今(昨)日會繼續開工。」至於曹永廉昨日則謂:「外父冇大礙,只係個胃有發炎,食完藥已好好休息。」

另外,該劇監製羅永賢指已跟導演溝通,萬事會以演員的健康為上,6月初會到開平及台山取景,一日只得一組外景,沒有動作戲,因此不會太辛苦。
六月初剧组将启程到开平和台山取景拍摄,有意向的朋友请关注。
你若安好,便是晴天!
希望没事  祝身体健康  永远爱您支持您  拍不拍戏的不重要哦最重要的是身体
總算沒什麼事,大家都安心了。
昨晚看到贴吧里的消息,一晚没好睡。今早赶紧再看看,总算一切安好。同意3楼的,只要尊叔好好的,我们尊迷怎样都安心。
CD 发表于 2015-3-31 09:55
六月初剧组将启程到开平和台山取景拍摄,有意向的朋友请关注。

冒昧问一句,情尊里的前辈这次有人去吗?如果去的话就直接过去怎么找到剧组啊?会不会被赶出来?从没有探过班的新人求传授经验。
愿一切安好,多多保重身体
希望少些工作,保重身体